Clasa Confucius – Liceul de Arte „Sigismund Toduta” Deva

                                                                 Confucius-Institute-Logo  
 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ore de chineză în limba engleză: zeci de elevi din oraşul Deva învaţă limba lui Confucius cu ajutorul a trei studente din ţara marelui zid

La Deva, în baza unui parteneriat încheiat între Liceului de muzică şi arte plastice „Sigismund Toduţă” şi HANBAN (Cartierul general al Institutului Confucius, aflat în subordinea Ministerului Chinez al Educaţiei), funcţionează de doi ani o Clasă Confucius,  prima înfiinţată în România la nivel preuniversitar pentru studiul limbii şi culturii chineze.

Festivitatea de încheiere a anului şcolar 2011-2012 s-a desfăşurat vineri, 22 iunie, în incinta Casei de Cultură „Drăgan Muntean” din Deva, la aceasta participând profesori, elevi, părinţi, reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, ai Episcopiei Devei şi Hunedoarei, ai Institutului Confucius din Sibiu şi ai Ambasadei Republicii Populare Chineze în România.

În deschiderea evenimentului, directorul liceului, profesorul Mihuţ Gheorghe, a amintit de proiectul iniţiat în 2010 cu HANBAN, în baza căruia a fost înfiinţată Clasa Confucius. De anul trecut, a precizat el, colaborarea dintre cele două părţi a fost extinsă, celor mai buni elevi ai clasei oferindu-li-se un sejur de două săptămâni în China, în cadrul căruia să-şi poată completa studiile şi vizita diverse locuri istorice din această ţară. În context, profesorul Mihuţ Gheorghe a ţinut să mulţumească atât directorului chinez al Institutului Confucius din Sibiu, prof. univ. dr. Song Shaofeng, pentru sprijinul continuu acordat clasei de la Deva, cât şi secretarului cu problemele învăţământului din cadrul Ambasadei Republicii Populare Chineze la Bucureşti, Bian Zhengdong, pentru implicarea în facilitarea deplasării elevilor în China şi prezenţa constantă la evenimentele organizate de liceul „Sigismund Toduţă”.

La rândul său, Bian Zhengdong a felicitat elevii şi profesorii prezenţi pentru încheierea cursului de limbă chineză, menţionând că ambasada va crea toate oportunităţile pentru ca elevii români să poată vizita China şi să înveţe cât mai multe despre cultura chineză. Mulţumind profesorilor pentru munca lor susţinută, el şi-a încheiat alocuţiunea declarând că  elevii de astăzi vor reprezenta, în viitor, „vocea prieteniei” dintre China şi România.

Toate realizările şcolare au fost obţinute cu sprijinul şi implicarea profesorilor, a elevilor şi părinţilor acestora, a specificat prof. univ. dr. Song Shaofeng. Ca o recompensă pentru rezultatele obţinute în cadrul colaborării cu liceul „Sigismund Toduţă”,  reprezentanţii HANBAN au  optat pentru desemnarea Devei ca locaţie pentru organizarea concursului „Podul Chinezesc” în România, a adăugat el. Adresându-se elevilor, directorul Institutului Confucius din Sibiu le-a spus că acesta nu le poate asigura „o bogăţie materială dar le poate oferi o bogăţie culturală”, care poate fi valorificată în cadrul viitoarei lor profesiuni.

Cei mai buni elevi ai Clasei Confucius au fost apoi recompensaţi cu diplome, acestea fiindu-le înmânate de Bian Zhengdong şi de Song Shaofeng.

Evenimentul s-a încheiat cu un scurt program artistic, în care câţiva elevi şi-au demonstat abilităţile de comunicare în limba chineză, iar orchestra de cameră Armonia, din cadrul liceului „Sigismund Toduţă”, a încântat publicul prezent cu un concert de piese din repertoriul clasic chinez.

Liceul de muzică şi arte plastice „Sigismund Toduţă” este unul din liceele mari ale judeţului Hunedoara, având 135 de cadre didactice şi 1235 de elevi. De-a lungul timpului, elevii liceului au obţinut rezultate notabile în activitatea şcolară, atât pe plan local cât şi la olimpiadele naţionale. Spre exemplu, anul trecut, liceul „Sigismund Toduţă” a înregistrat un procent de promovabilitate de 95% la examenul de bacalaureat, „uriaş” în comparaţie cu media pe ţară de numai 44.47%, fapt ce demonstrează atât străduinţa elevilor cât şi dăruirea cadrelor didactice care au reuşit să îmbine predarea unor cunoştinţe specifice profilului liceului cu cele de cultură generală.

La iniţiativa directorului liceului, profesor Mihuţ Gheorghe, în anul 2010 a fost încheiat un parteneriat cu HANBAN, care prevedea înfiinţarea unei Clase Confucius la Deva pentru studiul limbii şi culturii chineze. Această clasă a început să funcţioneze din anul şcolar 2010-2011, sub egida Institutului Confucius din Sibiu. În prezent, 29 de elevi din cadrul liceului studiază limba şi cultura chineză sub coordonarea profesoarei Daciana Leahu şi a profesoarei Xin Lu.

Deschiderea clasei CONFUCIUS (eng)