Admitere Arte plastice si Arhitectură

După cum eram obișnuiți, Liceul de Arte ”Sigismund Toduță” din Deva obișnuia să organizeze o serie de pregătiri pentru elevii care doreau să se înscrie la examenul de admitere pentru clasa a IX-a – probele de aptitudini, în instituția. Acest lucru s-ar putea să nu mai fie posibil, dată fiind situația epidemiologică și restricțiile în vigoare.

Din aceste motive, profesorii de specialitate de la clasele de Arte plastice și decorative precum și de la clasele de Arhitectură, arte ambientale și design s-au decis să realizeze un material video prin care să prezinte cele două probe de examen și etapele necesare pentru a trece cu succes de examenul de admitere.

În Youtube, unde este filmul încărcat, veți vedea o serie de 3 capitole mari delimitate de bara de timp (timeline-ul) care îți permite să sari de la un capitol la altul în funcție de ce ai nevoie. Vezi imaginea de mai jos.

Vă propunem să urmăriți întreg materialul video pentru că probele, precum și explicațiile profesorilor sunt legate între ele, iar o înțelegere mai completă și mai amplă a ceea ce trebuie făcut reprezintă un aport bun pentru examenul de admitere.

În continuare, după cum știți, Liceul de Arte ”Sigismund Toduță” din Deva are trei clase cu trei specializări distincte.

  1. 1 clasă cu specializarea Muzică;
  2. 1 clasă cu specializarea Arte plastice și decorative;
  3. 1 clasă cu specializarea Arhitectură, arte ambientale și design;

În ce le privește pe cele două din urmă, Arte plastice și decorative, precum și Arhitectură, arte ambientale și design, examenul de admitere constă în două probe:

  1. Examenul de Studiu – natură statică, general pentru toți elevii, indiferent că optează pentru clasa de Arte plastice sau clasa de Arhitectură;
  2. Examenul de Compoziție – examen care presupune realizarea unei compoziții cu personaje unde se propune o temă compozițională și o temă cromatică și care, desigur, are un caracter specific la clasa de Arte plastice și un alt caracter specific la clasa de Arhitectură. Se mai poate opta pentru susținerea probei 2 de compoziție în modelaj.